Wat is bedrijfsintelligentie?

Business

Al jaren investeren de meeste bedrijven wereldwijd enorme bedragen in business intelligence (BI)-tools en -platforms. BI-initiatieven mislukken regelmatig door een gebrek aan kennis van de software of omdat deze niet past bij de eisen van het bedrijf. In dit artikel leer je alles wat je moet weten over business intelligence.

Business Intelligence – wat is de definitie?

Business Intelligence gebruikt software en diensten om bruikbare inzichten te genereren uit data die bedrijven ondersteunen bij het nemen van strategische beslissingen. Daarom gebruiken en analyseren BI-tools datasets en presenteren ze de resultaten van hun analyse in de vorm van rapporten, dashboards, grafieken, diagrammen of heatmaps. Als het de juiste tool is voor de doeleinden van het bedrijf, bieden dergelijke BI-analyses gedetailleerde inzichten in de status-quo van het bedrijf.

Daarnaast wordt de term business intelligence ook toegepast op een reeks softwaretools die ook zakelijke inzichten genereren uit bestaande datasets.

Hoe ziet BI er in de praktijk uit?

Rapportage is een fundamenteel aspect van business intelligence – het dashboard is zoiets als het archetype van BI-tools. Dit zijn gehoste applicaties die automatisch beschikbare gegevens samenbrengen en waarden presenteren die de huidige status van het bedrijf weergeven in grafieken of diagrammen.

Natuurlijk gaat BI niet alleen over het maken van rapporten. Business intelligence software kan geen uitspraken doen over wat er gebeurt als bedrijven een bepaalde koers inslaan. Maar BI biedt de mogelijkheid om data te onderzoeken op bepaalde trends of ontwikkelingen om zo betere zakelijke beslissingen te kunnen nemen.

Een bedrijf dat zijn supply chain beter wil beheren, heeft bijvoorbeeld business intelligence-vaardigheden nodig om te achterhalen waar vertragingen optreden en waar er mogelijkheden zijn voor verbetering. Hetzelfde bedrijf zou echter BI kunnen gebruiken om te bepalen welke van zijn producten of welke van zijn leveringsmethoden het meest worden getroffen door de vertragingen.

Het voorbeeld van het schoolsysteem in Columbus, Ohio, VS laat zien dat de potentiële toepassingen van business intelligence veel verder gaan dan de gebruikelijke bedrijfsprestatiemetingen (meer omzet, minder kosten): daar worden BI-tools gebruikt om verschillende meetwaarden te analyseren – van het aanwezigheidspercentage van de leerlingen op hun gemiddelde prestatie.

Wat is het verschil met bedrijfsanalyses?

Business Intelligence is beschrijvend, dus het geeft informatie over wat er op dit moment gebeurt en hoe ontwikkelingen in het verleden daaraan hebben bijgedragen. Aan de andere kant is bedrijfsanalyse een overkoepelende term voor technieken voor voorspellende gegevensanalyse. Deze kunnen inzicht geven in hoe betere resultaten kunnen worden behaald. Bedrijfsanalyse is een subcategorie van gegevensanalyse (in zakelijk gebruik).

Er is echter meer verschil tussen business intelligence en business analytics dan alleen de tijdsreferentie. De vraag is eerder voor wie business intelligence eigenlijk bedoeld is. Zoals deze Stitchdata-blogpost uitlegt, wil BI het management snapshots geven van de huidige status-quo van het bedrijf. Business analytics vereist het gebruik van datawetenschappers die de resultaten dienovereenkomstig analyseren en interpreteren. Business intelligence-tools daarentegen zijn bedoeld om zo begrijpelijk en intuïtief mogelijk te zijn – zelfs voor gebruikers zonder technische achtergrond.

Wat is bedrijfsintelligentie?
Schuiven naar boven