Voordat je begint met schoonmaken

Schoonmaken

Voordat je begint met schoonmaken, afstoffen en stofzuigen, moet je het hele appartement opruimen. Het is het beste om kamer voor kamer te werk te gaan. Leg alles waar het hoort, gooi eventueel verwelkte snijbloemen, oude kranten of dingen die je toch niet meer nodig hebt weg en maak ruimte voor de strijd tegen stof die daarop volgt. Hoe netter en duidelijker de volgorde in de kamer is, hoe gemakkelijker en eenvoudiger al het volgende werk zal zijn. Als alles op zijn gebruikelijke plaats staat, kun je grondig aan de details gaan werken, wat dan veel gemakkelijker en sneller gaat.ofzuigen of stof wissen? Deze handleiding wordt je aangeboden door de beste stofzuiger 5top.

Het belangrijkste principe: schoonmaken gebeurt van boven naar beneden

Zelfs het fijnste stof heeft een eigenschap die verband houdt met de zwaartekracht: het valt van boven naar beneden. We ontwerpen de reinigingsvolgorde dienovereenkomstig. Wanneer het stof moet verdwijnen, begint het werk aan de bovenzijden in de kamer. Dit kan zelfs het plafond zijn, als er een paar spinnenwebben of stofdraden zijn. Deze veeg je voorzichtig van het plafond met een cleanroom bezem.

Spinnenwebben en stofdraden vormen zich graag in de hoeken en gaten, die je natuurlijk in beeld brengt. Als alternatief voor de goede oude bezem kunnen hier ook plumeaus of het zogenaamde stofzwaard worden gebruikt. Maar zwaai er niet te veel mee, anders verspreid je dit vuil ook nog eens door de kamer. Vergeet geen hanglampen, vloerlampen, andere verlichtingsarmaturen en de deurkozijnen. Ook hier hoopt zich stof op.

Gordijnen, gordijnen en jaloezieën zijn goede stofafscheiders Misschien zie je het op het eerste gezicht niet, maar er blijft zich veel stof ophopen op gordijnen, gordijnen en de lamellen van de jaloezieën. Er zijn speciale stofzuigeropzetstukken voor gordijnen en gordijnen, meestal met een zachte borstel. Hier wordt de stofzuiger voor het eerst gebruikt. Gebruik bij een laag vermogen het juiste stofzuigeropzetstuk op het stofzuigermondstuk om de gordijnen en gordijnen voorzichtig te stofzuigen. Ook hier werk je natuurlijk van boven naar beneden.

Stofzuigeropzetstukken kunnen ook worden gebruikt om stof van de jaloezieën te verwijderen als je voorzichtig te werk gaat, maar ook hier doet een plumeau uitstekend werk. Open hiervoor de jaloezieën volledig en werk dan lat voor lat van boven naar beneden door. Pas altijd op dat u de delicate vinnen niet beschadigt. Dit gaat makkelijker met een speciale flappenborstel. Hierdoor kunt u meerdere lamellen tegelijk verwerken.

En als je bij de ramen zit, kun je ook gelijk naar de radiatoren. Ze worden meestal onder de ramen gemonteerd. Plumeaus, stofzwaarden en het legendarische stofmagneetdoek zijn hiervoor allemaal geschikte gereedschappen. Natuurlijk kunt u ook speciale radiatorborstels gebruiken. Je zou ermee in de kleinste gaten moeten kunnen komen.

Maak kasten en planken goed schoon

Als het gaat om afstoffen, zijn kasten en planken vaak een echte uitdaging. Hierbij geldt: hoe hoger de kast of plank, hoe groter de inspanning. En heel belangrijk voor de bovenste vakken en planken: klim niet op krukken, stoelen of tafels, maar gebruik een geschikte en stabiele trapladder. Hierdoor kunt u veilig en ontspannen werken. Het stof op kasten en planken heeft de neiging zich te vestigen op de horizontale oppervlakken, d.w.z. de vloeren, maar er zijn ook lichtere sporen op de zijwanden. Reinig daarom op dezelfde manier zijwanden, kastdeuren en vervolgens vloeren. Nogmaals, begin bovenaan. Voor de vloeren kun je de stofdoek gebruiken als de klassieke stofwisser. Het probleem met plumeaus of stofzwaarden is dat ze meestal niet echt de hoeken bereiken. En als je er te hard mee kwispelt, verspreid je het stof weer door de kamer. Hier zou je misschien met de stofdoek moeten werken.

Voor kasten en planken van echt hout of met echt houtfineer is het raadzaam om tegelijkertijd de meubelpolish aan te brengen. Dan hoef je niet twee keer de ladder op. Volg gewoon de aanbevelingen van de fabrikant. Als je liever huismiddeltjes gebruikt, vind je ook alternatieven voor de klassieke meubelpoets, die je vaak zelf kunt maken met olie, azijn en zout. Goede oude vloerwas kan bij spaarzaam gebruik ook een goed alternatief zijn voor dure meubelwas. Het moet echter nog gepoetst worden. Gebruik altijd de juiste kleur voor meubelwas en vloerwas. Zelfgemaakte poetsmiddelen test je eerst op een onopvallende plek. Als je ingelijste foto’s of spiegels aan de muur hebt hangen, vergeet deze dan ook niet af te stoffen. Ook televisies, stereo-installaties en andere techniek en decoratieve spullen maak je altijd schoon zodra je in het betreffende compartiment aankomt. Kasten en planken zijn klaar, wat nu?

Gestoffeerde meubels, stoelen, tafels

Nu is het tijd voor de stoelen en ligstoelen en de tafels. Gebruik voor gestoffeerde meubelen het stofzuigermondstuk met het bekledingsmondstuk om te stofzuigen. Vrijwel iedere stofzuiger wordt geleverd met de juiste stofzuiger opzetstukken. Indien nodig koop je ook de juiste stofzuiger opzetstukken voor je stofzuiger. Alles wat stoffering is, kan nu comfortabel en grondig worden gestofzuigd. Ook op fauteuils of gestoffeerde stoelen. Met de stofdoek kunnen houten, metalen of kunststof onderdelen worden bewerkt. Dit geldt ook voor houten stoelen en tafels. Gebruik zachte stofdoeken voor delicate tafels en oppervlakken. Ook de stofmagneet met stofhoudende vezels kan een goede hulp zijn. Meubels klaar, laten we naar de vloer gaan.

Stofzuigen of afstoffen – wat doe ik met de vloer?

Kortom, stofzuigen is de handigste manier om vloeren te reinigen. Als vloeren niet hardnekkig vuil zijn, kunnen kleinere kruimels en vuildeeltjes evenals stof eenvoudig worden verwijderd met een elektrische stofzuiger. Afhankelijk van het type vloer kun je de tapijtborstel of de harde vloerstand gebruiken. Afhankelijk van de vloerbedekking kunt u meestal zelf uitvinden welke stand van het stofzuigermondstuk het beste is. Zeer hoogpolige tapijten kunt u het beste buiten de deur uitschudden.

Als je de stofzuiger liever niet gebruikt, kun je ook een stofmop gebruiken. Deze is ook verkrijgbaar als stofmagneet, die kan worden uitgerust met verwisselbare doeken of reinigingspads met franjes. U kunt het reinigingsresultaat onder kasten, banken en fauteuils perfectioneren door daar met het stofzwaard te werken. Maar wees voorzichtig, schud deze gereedschappen nooit in de kamer, anders heb je al het stof terug in je pas schoongemaakte appartement en is alle glans verdwenen.

Voordat je begint met schoonmaken
Schuiven naar boven