Rits of Ritssluiting

Rits

De ritssluiting is een belangrijk sluitmiddel. Het wordt onder meer gebruikt voor beddengoed, kleding en lederwaren.

Structuur & functie

Een rits bestaat uit twee zijstroken waarlangs zogenaamde “krampen” of “tanden” zijn bevestigd. Deze worden aan elkaar gehaakt met een “slider” (ook: “slide”), wat resulteert in een “lock”. Een kleine, flexibele “handgreep” (metalen plaat, stoffen banden, enz.) wordt meestal aan deze schuif bevestigd om de bediening te vergemakkelijken.

Ritsen zijn gemaakt van metaal of kunststof en zijn tegenwoordig verkrijgbaar in alle maten, kleuren en sterktes, desgewenst zelfs waterdicht. Afhankelijk van de aard van hun “krampen” of “tanden”, wordt er een onderscheid gemaakt tussen drie soorten ritsen:

Spiraalrits

Bestaande uit een sterke eindloze draad (bijv. nylon), die in een spiraal in de twee zijbanden is genaaid. Deze variant met ritssluiting is bijzonder zacht en flexibel, maar niet erg robuust. Nietjesrits: gemaakt van stevige kunststof nietjes, die individueel op de zijbanden zijn gestempeld of gegoten en als puzzelstukjes in elkaar grijpen. Voordelen: lichtgewicht, hoge stabiliteit.

Metalen ritssluiting

De “oorspronkelijke vorm” van de ritssluiting, bestaande uit afzonderlijke metalen tanden (aluminium, nikkel, messing), die regelmatig aan de zijbanden zijn bevestigd. Dit type ritssluiting is bijzonder robuust en bestand tegen intensief gebruik, maar heeft een relatief hoog eigen gewicht.

Open of gesloten?

Afhankelijk van de stof of het product zijn deelbare of niet-deelbare ritssluitingen vereist.

Ritsen die losgemaakt of losgehaakt kunnen worden, worden verwerkt in wasgoed en producten die helemaal geopend moeten worden. Bijvoorbeeld: jassen, jassen, vesten. Ritsen die niet kunnen worden losgemaakt of aan de onderkant gesloten zijn, worden gebruikt voor producten en textiel die niet volledig geopend hoeven te worden. Bijvoorbeeld: beddengoed, tassen, broeken.

Tweewegritssluiting

Tweewegritsen zijn voorzien van één (of meerdere) extra schuif(ken) en kunnen, afhankelijk van het model, van boven en van onder of van het midden worden geopend. Er wordt onderscheid gemaakt tussen twee vormen:

X-vorm: de ritssluiting gaat van boven of van onder open. Deze variant is meestal deelbaar en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor jassen.

O-vorm: De ritssluiting opent vanuit het midden. Deze variant is niet in te delen en wordt bijvoorbeeld gebruikt voor rugzakken.

Rits of Ritssluiting
Schuiven naar boven