De juiste bescherming voor uw tuinmeubelen

Tuinstoeltje

Wie verschillende tuinmeubelen heeft en deze op meerdere plekken in de tuin heeft opgesteld, wil niet elke keer als het regent of vriest de meubelen naar de garage of schuur moeten slepen. Tuinmeubelen zijn van nature ontworpen om weerbestendig te zijn, maar het is toch belangrijk om ze te beschermen tegen extreme weersomstandigheden zodat ze een lange levensduur kunnen hebben.

Enerzijds is het aangewezen om het hele jaar door voor een optimale verzorging te zorgen en anderzijds kunt u het meubilair beschermen met de juiste hoezen en hoezen, vooral wanneer het erg vochtig is, de winter nadert of het meubilair gewoon niet wordt een tijdje gebruikt dekzeilen. Voor bijna elk type tuinmeubel is er tegenwoordig wel een passende beschermhoes of hoes te vinden.

Wanneer moet ik mijn tuinmeubelen afdekken?

Om verschillende redenen kan het nodig zijn om de tuinmeubelen af ​​te dekken met een beschermhoes. Als bescherming tegen regen, sneeuw, ijs en wind en het daarmee gepaard gaande vuil en slijtage, zijn afdekkappen een eenvoudig alternatief voor het erin en eronder zetten van meubels. Te veel zonlicht kan ook je meubelen in de tuin beschadigen.

Bescherming tegen regen, sneeuw en ijs

Omdat tuinmeubelen speciaal zijn ontworpen voor gebruik buitenshuis, speelt weerstand tegen een grote verscheidenheid aan omgevingsinvloeden een centrale rol bij de productie. Regen is dan ook geen probleem voor de meeste tuinmeubelen van kunststof, aluminium, RVS, hardhout, polyrotan, staal etc. Zelfs sneeuw en ijs kunnen deze materialen meestal niet zo snel beschadigen. Het wordt pas problematisch bij strenge vorst en grote temperatuurschommelingen. Zeker als je de tuinmeubelen een tijdje niet wilt gebruiken, bieden hoezen optimale bescherming tegen temperaturen onder het vriespunt en hoge luchtvochtigheid.

Bescherming tegen hoge UV-straling

Wat velen niet beseffen is dat de zon ook tuinmeubelen kan beschadigen. Dit kan zelfs een veel sterkere invloed hebben op de stukken dan regen of sneeuw. Want als het vochtig en koud is, denkt iedereen eraan om de meubels af te dekken. Maar waarom zou dit nodig zijn als de zon schijnt? Door UV-straling verouderen tuinmeubelen sneller. Hout vervaagt of vergrijst, kunststof wordt broos en daardoor minder bestand tegen vocht. De intensiteit van de kleuren neemt af. Daarom wordt bij het vervaardigen van tuinmeubelen zorgvuldig omgegaan met materialen die zijn uitgerust met UV-stabilisatoren. Dit is echter niet mogelijk met natuurlijke materialen zoals hout, dus een adequate bescherming tegen UV-straling is hier bijzonder geschikt. Polyrattan of textileen meubelen daarentegen zijn zeer lichtecht en kunnen vele jaren direct zonlicht weerstaan. Lees voordat je je tuinmeubelen koopt eerst meer over UV-bestendigheid! Vooral bij merkmeubels wordt dit al enkele jaren getest en bevestigd.

Om de tuinmeubelen te beschermen tegen teveel zonlicht, vooral in de zomer, vouw je ongebruikte meubels zoals parasols op en berg je tuinbanken of kussens zoals zitkussens op. Maar je kunt ook beschermhoezen gebruiken die praktisch zijn en afgestemd op de tuinmeubelen. Zo ben je er absoluut zeker van dat er geen zonlicht of regendruppels op het meubel vallen als je het niet gebruikt.

Voor welke tuinmeubelen zijn hoezen en beschermhoezen verkrijgbaar?

In principe kan elk meubel worden afgedekt met een geschikte beschermhoes, tegenwoordig zelfs voor een dining loungeset.

Hoezenzijn beschikbaar voor elke maat en configuratie. Het materiaal van deze beschermhoezen is meestal gemaakt van 100% polyester en is daardoor waterafstotend, weerbestendig en scheurvast. Ventilatieopeningen zijn ingebed op plaatsen die beschermd zijn tegen de regen, zodat voldoende luchtcirculatie kan worden gegarandeerd. Hierdoor zijn de tuinmeubelen bestand tegen agressief zonlicht en strenge winters.

De juiste bescherming voor uw tuinmeubelen
Schuiven naar boven