Aan welke hand draag je een horloge?

Horloge

Links of rechts? Is er een regel die zegt om welke pols je een horloge moet dragen? De vreemdste geruchten en verhalen circuleren constant op internet. Sommigen beweren dat er een zenuw in de linkerhand zit die het horloge kan beïnvloeden. Hieronder vertellen we u aan welke hand u uw horloge moet dragen, en deze gedachtengang wordt je aangeboden door greenwatch.nl, de plek om houten horloges te kopen..

Handchirurgen zijn het erover eens: het maakt niet uit aan welke hand je je horloge draagt. Vanuit haar oogpunt is het alleen belangrijk dat de armband niet te strak zit. Leren armbanden en armbanden zonder materiaal met scherpe randen zijn bijzonder comfortabel. Anders zou het wel eens kunnen gebeuren dat een zenuw bekneld raakt. Maar dit zit zowel aan de rechter- als aan de linkerpols – net boven het spaakbeen. Als deze zenuw bekneld raakt, krijgt u vroeg of laat een onaangenaam tintelend gevoel aan de extensorzijde van wijsvinger en duim.

Historische achtergrond en specificaties

De vraag aan welke pols het horloge moet worden gedragen, gaat vele jaren terug. Eeuwen geleden waren er natuurlijk geen klokken met digitale technologie. Niet alleen waren hun bewegingen zeer gecompliceerd, de horloges zelf waren relatief groot en hadden geen ruimte om de pols van de drager, maar werden in plaats daarvan in de zak bewaard. Alleen met technologische vooruitgang zijn horloges klein genoeg geworden om om de pols te worden gedragen. De eerste polshorloges hadden echter geen uurwerk op batterijen. De drager moest het uurwerk handmatig opwinden. Het opwindmechanisme werd bediend door een klein wieltje aan de zijkant van het horloge. In die tijd waren er meer rechtshandigen dan linkshandigen, dus horlogefabrikanten plaatsten de wijzerplaat aan de rechterkant. Zo ontstond de gewoonte om het horloge aan de linkerhand te dragen. Er was automatisch een nadeel voor linkshandigen, omdat hun dominante hand het mechanisme niet kon bedienen. Tegenwoordig zijn er nauwelijks handmatige horloges. Linkshandige mensen dragen daarom vaak hun horloge aan de rechterarm.

Redenen om het horloge links te dragen

Iedereen heeft vast wel gemerkt dat een groot deel van de mensheid links een polshorloge draagt. Daar is een simpele reden voor: de meeste mensen zijn rechtshandig.

  • Rechtshandige mensen gebruiken hun rechterhand voor de meeste activiteiten, zoals koken, schrijven, knippen, tandenpoetsen, enz. Een horloge op de dominante hand kan veel van deze activiteiten verstoren. Daarom wordt aanbevolen dat rechtshandige mensen hun horloge links dragen.
  • Niet alleen alledaagse activiteiten kunnen problematisch zijn voor rechtshandige mensen die een horloge aan hun rechterhand dragen. Zelfs het aantrekken met de linkerhand kan een test van geduld worden. Hetzelfde geldt voor het bedienen van de klokfuncties.
  • Naast de problemen in het dagelijks leven heeft het horloge ook last van “verkeerd dragen”. Het horloge kan makkelijker krassen en moet daarom regelmatig gepoetst worden. Redenen om het horloge rechts te dragen Voor linkshandigen is de situatie natuurlijk precies het tegenovergestelde. Voor hen is de linkerhand de dominante en het dragen aan de rechterhand is voor hen natuurlijk.
  • inkshandige mensen willen niet dat hun horloge de dagelijkse activiteiten in de weg staat – daarom dragen ze hun horloge om hun rechterarm.
  • Uitzonderingen bevestigen de regel: er zijn zeker rechtshandige mensen die hun horloge rechts dragen. Het zijn waarschijnlijk typische gewoontedieren die in hun kindertijd hun horloge rechts begonnen te dragen. Je kunt natuurlijk niemand dwingen deze gewoonte te veranderen.

Alle berichten

Tot slot moet gezegd worden dat iedereen voor zichzelf moet beslissen aan welke hand hij zijn horloge wil dragen. Voor het gemak raden we aan dat rechtshandigen hun horloge aan hun linkerarm dragen, terwijl linkshandigen een horloge aan hun rechterarm moeten dragen. Wie echter al gewend is aan de “omgekeerde stijl” hoeft niet per se te veranderen. Het dragen van een polshorloge moet een plezier zijn – welke hand dan ook.

Aan welke hand draag je een horloge?
Schuiven naar boven